Puhelin (03) 556 1161 • info@portaanpera.fi
Mansikkareseptejä
Suomen parhaat muurinpohjaletut
Ohje soppa365.fi
1 litra raaka- tai täysmaitoa
2 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl ohrajauhoja
1 kananmuna
1/2 tl hienoa merisuolaa
voita paistamiseen
-
Sekoita maito ja jauhot kulhossa. Anna seoksen turvota viileässä 4–5 tuntia.
-
Lisää muna ja suola taikinaan juuri ennen paistamista. Taikina ei saa olla liian sakeaa, koska silloin se ei leviä tarpeeksi ohuesti pannulle.
-
Kuumenna muurikkapannu. Pane pannuun voita. Voin levittäminen on helpointa varpuvispilällä.
-
Kaada 1 desilitra taikinaa pannun yläreunalle. Levitä taikina pannuun ohueksi, reikäiseksi kerrokseksi. Taikina tarttuu sopivan lämpimaan pannuun. Liian kuumassa taikina tarttuu liiaksi, kylmässä se valuu pannun keskiosaan.
-
Kun letun reuna on ruskistunut, irrota reunat lastan avulla pannusta. Anna letun paistua vielä hetki ennen kääntämistä.
-
Käännä lettu ja paista vielä pieni hetki.
-
Tarjoa lettu Portaanperän Mummin Mansikkahillon ja kermavaahdon tai jäätelöpallon kera.
Mansikkasmoothie
1 kypsä banaani
iso kourallinen mansikoita
2 dl turkkilaista tai muuta maustamatonta jogurttia
liraus mansikkamehua
halutessasi muutama tuore mintun lehti
halutessasi jääpaloja
Pilko banaani blenderin kulhoon. Poista mansikoiden kannat ja halkaiset mansikat, jos ne ovat kovin isoja.
Lisää jogurtti ja mehu sekä halutessasi mintunlehdet ja jääpalat. Varmista, että blenderin kansi on hyvin kiinni. Käynnistä blenderi ja sekoita, kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin. Kaada kauniiseen lasiin ja nauti!
Helteillä mansikkasmoothie käy myös pienestä lounaasta.
Voit vaihdella smoothien aineksia makusi mukaan. Banaani antaa smoothielle makeutta, marjat ja hedelmät ihanaa makua, vitamiineja ja kivennäisaineita.
Gluteeniton mansikka-suklaatorttu
200 g taloussuklaata
100 g voita
4 munaa
200 g tomusokeria
1/2 dl peruna- tai maissijauhoja
2 tl vanilliinisokeria
halutessasi hivenen rouhittuja pekaanipähkinöitä
1–2 prk mascarpone-juustoa
reilusti viipaloituja mansikoita
Sulata suklaa ja voi yhdessä vesihauteessa. Erota munista keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Vatkaa keltuaiset, tomusokeri ja perunajauhot vaaleaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Lisää suklaa-voiseos keltuaisvaahtoon hyvin vatkaten. Lisää valkuaisvaahto vähitellen nostellen suklaaseokseen. Sekoita varovasti, kunnes seos on tasaista. Kaada taikina voideltuun ja gluteenittomilla korppujauhoilla jauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 25–30 minuuttia, torttu saa jäädä keskeltä kosteaksi. Notkista mascarpone kulhossa sekoittamalla, ohenna tarvittaessa tilkalla kermaa. Sivele mascarpone jäähtyneen tortun päälle ja koristele viipaloiduilla mansikoilla.
Tämä ohje on paitsi helppo, myös supermaukas ja vain paranee jääkaapissa. Luontaisesti gluteenittomana se sopii myös gluteenia välttäville ja keliakikoille – ja maku ei voisi olla parempi! Jos haluat tortusta myös laktoosittoman, valitse laktoositon voi ja mascarpone.